Zaloguj
Reklama

Ryzyko związane z wzbogacaniem żywności kwasem foliowym

Ryzyko związane z wzbogacaniem żywności kwasem foliowym
Fot. Pantherstock
(5)

Kwas foliowy zwiększa pradopodobieństwo wystąpienia nowotworu.

Reklama

W wielu krajach stosuje się dodawanie kwasu foliowego do mąki w celu zapobiegania wadom cewy nerwowej, między innymi bezmózgowiu, przepuklinom oponowym i jamistości rdzenia. Marta Ebbing ze Szpitala Uniwersytetu Haukeland w Bergen (Norwegia) i współpracownicy poddali niedawno analizie dane pochodzące od kilku tysiecy osób chorych na serce.

Jak podano w numerze czasopisma "Journal of the American Medical Association" z 18 listopada, wzbogacanie żywności kwasem foliowym okazało się wyraźnie zwiększać prawdopodobieństwo wytąpienia nowotworu i śmierci z tego powodu. Bettina F. Drake ze Szkoły Medycyny uniwersytetu Waszyngtońskiego w St. Louis zwraca jednak uwage na to, że ten dokładniejsze poznanie wpływu omawianego czynnika ryzyka będzie wymagało przeprowadzenia wieloletnich badań.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Journal of the American Medical Association Vol. 302 No. 19, November 18, 2009.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Reklama
(5)
Komentarze