Zaloguj
Reklama

Rakotwórcze kiełbaski

Autor/autorzy opracowania:

Adres www źródła:


Rakotwórcze kiełbaski
Fot. medforum
(0)

WHO opublikowała badania zgodnie z którymi spożycie czerwonego oraz wysoko przetworzonego mięsa może mieć związek z zachorowalnością na raka jelita grubego. 

Światowa Organizacja Zdrowia wykazała, że istnieje korelacja między jedzeniem przetworzonego oraz czerwonego mięsa a zachorowaniami na raka jelita grubego. WHO traktuje te stwierdzenia jako ujawnienie wyników naukowych analiz, nie zaś w kategorii konkretnych, oficjalnych zaleceń.

Jednocześnie badania te nie wyjaśniają przyczyn, dla których spożywanie wyżej wymienionych produktów miałoby wpłynąć na zachorowalność na ten nowotwór, choć prawdopodobnie za czynniki chorobotwórcze można by uznać substancje przedłużające przydatność mięsa do spożycia czy metody jego przygotowania. Organizacja sugeruje jednak ograniczenie kosumpcji wysoko przetworzonych wyrobów oraz jedzenie nie więcej niż 18 uncji (uncja = 28,3g) czerwonego mięsa tygodniowo. 

(0)
Reklama
Komentarze