Zaloguj
Reklama

Rak prostaty – profilaktyka

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Der Urologe A DOI: 10.1007/s00120-011-2703-7

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Rak prostaty – profilaktyka
Fot. ojoimages
(0)

Właściwa dieta zmniejsza ryzyko raka prostaty.

Reklama

W ostatnim dziesięcioleciu miała miejsce zmiana poglądów odnośnie wpływu różnych witamin i mikroelementów na ryzyko wystąpienia raka prostaty. Bernd J. Schmitz-Dräger z Centrum Prostaty w Norymberdze (Niemcy) i współpracownicy dokonali niedawno analizy publikacji dotyczących tej tematyki.

Zgodnie z publikacją w internetowym wydaniu czasopisma „Der Urologe A” z września bieżącego roku  do czynników zmniejszających prawdopodobieństwo zachorowania na raka prostaty należą: stosowanie się do zasad zbilansowanej diety, unikanie spożywania nadmiernych ilości produktów mlecznych i naśladowanie zwyczajów żywieniowych mieszkańców Azji lub rejonu Morza Śródziemnego.

Odnośnie sensowności przyjmowania substancji blokujących przekształcanie testosteronu w jego bardziej aktywną formę, DHT (5-alfa-dihydrotestosteron), takich jak finasteryd i dutasteryd, pojawiają się coraz większe wątpliwości.

Reklama
(0)
Komentarze