Zaloguj
Reklama

Rak prostaty a rodzaj spożywanego tłuszczu

Rak prostaty a rodzaj spożywanego tłuszczu
Fot. ojoimages
(0)

Kwasy omega-3 zwiększają ryzyko raka prostaty, ale przeważają korzyści dla układu krążenia.

Reklama

Kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w rybach i olejach roślinnych) znane są z ochronnego działania na układ krążenia. W przeciwieństwie do nich izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (występujące w dużych ilościach w margarynie i innych utwardzonych tłuszczach) są uważane za szkodliwe.

Theodore Brasky z Centrum Badań nad Rakiem Freda Hutchinsona w Seattle (USA) i współpracownicy przeanalizowali niedawno wyniki badań surowicy pobranej od ponad tysiąca chorych na raka prostaty i zbliżonej liczby zdrowych mężczyzn stanowiących tzw. grupę kontrolną.

Zgodnie z publikacją internetowym numerze czasopisma „American Journal of Epidemiology” z 24 kwietnia okazało się, że żaden z wyżej wymienionych rodzajów kwasów tłuszczowych nie zmniejsza ryzyko nowotworu gruczołu krokowego. Należący do kwasów omega-3 kwas dokozaheksaenowy zwiększał prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby.

Naukowcy zastrzegają, że mężczyźni nie powinni zaprzestać jedzenia tłustych ryb czy stosowania suplementów diety zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe – korzyści z obniżenia tempa powstawania zmian miażdżycowych przeważają nad nieznacznie podwyższonym ryzykiem raka prostaty.

Reklama
(0)
Komentarze