Zaloguj
Reklama

Przeciwutleniacze a rak skóry

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • American Academy of Dermatology's Summer Academy Meeting 2010 in Chicago

Adres www źródła:

Kategorie ATC:


Przeciwutleniacze a rak skóry
Fot. medforum
(0)

Składniki zielonej herbaty i winogron chronią przed rakiem.

Reklama

Główną przyczyną raka skóry jest nadmiar nadfioletu wytwarzanego przez słońce i przez lampy stosowane w solariach. Pomimo rozpowszechnienia wiedzy na ten temat liczba przypadków tej choroby stale rośnie, dlatego naukowcy poszukają substancji mogących odwrócić tę tendencję.

Craig A. Elmets z Uniwersytetu Alabamy w Birmingham (USA) przedstawił na Letnim Spotkaniu Amerykańskiej Akademii Dermatologii, które odbyło się pomiędzy 4 a 8 sierpnia w Chicago, wyniki niedawno przeprowadzonych badań dotyczących omawianej tematyki.

Według tego naukowca do najbardziej obiecujących substancji okazały się należeć: eflornityna, niesteroidowe leki przeciwzapalne (w szczególności celekoksyb), i niektóre naturalne przeciwutleniacze (np. polifenole). Zgodnie z wynikami wstępnych badań dwa pierwsze związki obniżają ryzyko wystąpienia raka podstawnokomórkowego skóry o co najmniej 30 procent.

Zawarte w zielonej herbacie, pestkach winogron i wielu innych produktach roślinnych polifenole przypuszczalnie chronią przed powstaniem i rozwojem nowotworów skóry. Z kolei w skład owoców granatu wchodzą inne przeciwutleniacze – flawonoidy, które przeciwdziałają skutkom obecności w komórkach wywołujących raka wolnych rodników.

Reklama
(0)
Komentarze