Zaloguj
Reklama

Promieniowanie, nowotwory, profilaktyka

Promieniowanie, nowotwory, profilaktyka
Fot. ojoimages
(0)

Substancja zawarta w winie i fistaszkach przeciwdziała obumieraniu komórek.

Reklama

Ostatnie wycieki substancji radioaktywnych z reaktorów atomowych w Japonii wzbudzają niepokój na całym świecie. Jednym ze skutków oddziaływania promieniowania na organizm ludzki jest wzrost ryzyka chorób nowotworowych.

Joel Greenberger i współpracownicy z Uniwersytetu w Pittsbrughu (USA) zajmują się badaniem związków chemicznych, które mogłyby dzięki małym rozmiarom cząsteczek wnikać do wnętrza komórek ludzkiego organizmu i dzięki temu chronić przed skutkami skażenia substancjami radioaktywnymi. Obecnie przedmiotem zainteresowania naukowców jest resweratol – naturalny przeciwutleniacz występujący w czerwonym winie, orzeszkach ziemnych i owocach.

Na 50. dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii i Radiologii Terapeutycznej w Bostonie grupa Greenberga zaprezentowała wyniki badań, zgodnie z którymi wyżej wymieniony związek chemiczny okazał się chronić przed skażeniem radioaktywnym komórki myszy laboratoryjnych. Działanie resweratolu polega na wspomaganiu mitochondriów (struktur obecnych w każdej komórce, których zadaniem jest m.in. produkcja energii) w przeciwdziałaniu śmierci komórki wywołanej promieniowaniem.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze