Zaloguj
Reklama

Picie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby

Autorzy: Piotr Kurzac
Picie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby
Fot. medforum
(0)

Spożywanie kawy może przyczyniać się do zmniejszenia zachorowalności na raka wątrobowokomókowego (HCC).

Reklama

Taki wniosek wyciągnęli badacze z zespołu pracującego w Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri w Neapolu pod kierunkiem dr Francesci Bravi. Przeanalizowali oni wyniki 10 opublikowanych badań obejmujących 2260 pacjentów nań chorujących, a zawierających informację o poziomie spożycia kawy przez nich. Dane te pochodziły z procesów badawczych przeprowadzonych na terenach południowej Europy i Japonii. Podkreślają oni, że odnotowali zmniejszenie ryzyka aż o 41% u osób pijących kawę w porównaniu z nigdy jej niepijącymi. Jest to tym bardziej znamienne, że proporcja ta była taka sama w Japonii, gdzie kawa nie jest tak często spożywana jak w Europie.
W przeprowadzonej metaanalizie uwzględniono też takie czynniki ryzyka występowania raka wątrobowokomókowego (HCC) jak: nosicielstwo przewiwciał HBV i HCV, marskość i inne schorzenia wątroby, spożywanie alkoholu i palenie tytoniu oraz wskaźniki statusu społecznego, mogące wpływać na obserwowane zjawisko.
W swym raporcie badacze dodają, że kawa jest również związana z obniżaniem częstości występowania innych schorzeń wątroby, w tym marskości, głównego czynnika przyczyniającego się do powstawania jej nowotworów.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Medscape Medical News

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze