Zaloguj
Reklama

Picie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach, może zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • News Medical

Kategorie ICD:


Picie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach, może zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet
Fot. ojoimages
(5)

Picie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach, może zmniejszyć jeden z czynników ryzyka zachorowania na raka piersi, zapewniając naturalną broń do zwalczania głównych przyczyn zgonów wśród kobiet.

Reklama

Badania przeprowadzone w  Cedars-Sinai Medical Center kwestionują powszechne przekonanie, że wszystkie rodzaje alkoholu podwyższają ryzyko zachorowania na raka piersi. Substancje chemiczne w skórze i nasionach czerwonych winogron nieco obniżają poziom estrogenów jednocześnie podnosząc poziom testosteronu u kobiet przed menopauzą.

Badacze starali się sprawdzić, czy czerwone wino naśladuje działanie inhibitorów aromatazy, które odgrywają kluczową rolę w kontrolowaniu poziomu estrogenu. Inhibitory aromatazy są obecnie stosowane w leczeniu raka piersi. Zmiany w strukturze hormonów sugerują, że czerwone wino może powstrzymać wzrost komórek nowotworowych, jak wykazano w badaniach.
Reklama
(5)
Komentarze