Zaloguj
Reklama

Kawa a rak piersi

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Breast Cancer Research 2011; 13: R49

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Kawa a rak piersi
Fot. medforum
(5)

Zaparzana kawa chroni przed rakiem piersi niewrażliwym na terapię hormonalną.

Reklama

Od pewnego czasu przypuszczano, że wpływ picia kawy na ryzyko wystąpienia raka piersi zależy od tego, czy mówimy o przypadkach tego nowotworu wrażliwych na leczenie hormonami (estrogenem lub progesteronem), czy też o niewrażliwych na taką terapię. Jingmei Li z Instytutu Karolinska w Sztokholmie i współpracownicy przeanalizowali niedawno dane medyczne pochodzące od kilku tysięcy kobiet, których prawie połowa miała guzy w gruczole sutkowym.

Zgodnie z publikacją w numerze czasopisma „Breast Cancer Research” z 11 maja wypijanie dużych ilości kawy okazało się znacząco zmniejszać ryzyko jedynie niewrażliwych na leczenie estrogenem nowotworów piersi. Prawdopodobieństwo wystąpienia tego rodzaju raka zależała od rodzaju użytych ziaren, sposobu ich zaparzania i zawartości kofeiny. Picie kawy gotowanej w dużo większym stopniu chroniło przed rakiem piersi niż filtrowanej.

Reklama
(5)
Komentarze