Zaloguj
Reklama

Kawa a podrażnienie żołądka

Kawa a podrażnienie żołądka
Fot. medforum
(5)

Kawa z mocniej wypalonych ziaren mniej drażni żołądek.

Reklama

Prawie co piąta osoba po kawie doznaje podrażnienia żołądka a niekiedy nawet zgagi. Veronika Somoza z Uniwersytetu Wiedeńskiego (Austria) i Thomas Hofmann z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (Niemcy) przeprowadzili niedawno badania na hodowlach ludzkich komórek.

Zgodnie z wystąpieniem na 239. Narodowym Spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego naukowcy odkryli substancje wywołujące wyżej opisane objawy i stwierdzili, że ich zawartość jest mniejsza w sporządzanych z mocniej wypalonych ziaren gatunkach kawy (na przykład espresso). Ustalenia te dają nadzieję na opracowanie mniej drażniących żołądek odmian omawianego napoju charakteryzujących się „prawdziwym” smakiem i zapachem.

Reklama
(5)
Komentarze