Zaloguj
Reklama

Karotenoidy istotne w prewencji chorób nowotworowych

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • J.Zalęga., B.Szostek-Węgierek.: Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy, Probl Hig Epidemiol, 2013

Karotenoidy istotne w prewencji chorób nowotworowych
Fot. medforum
(5)

Istotne dla ochrony przed rozwojem guza nowotworowego mogą być rozpuszczalne w tłuszczach barwniki roślinne zwane karotenoidami. 

Istotnym źródłem pokarmowym tej grupy składników o bioaktywnych właściwościach są między innymi: żółte, pomarańczowe oraz zielone warzywa i owoce takie jak: marchew, pomidory, czerwona papryka, dynia, szpinak, kapusta włoska czy melon. Wyróżnia się karotenoidy o charakterze prowitaminy A: β-karoten, α-karoten i β- krypto ksantynę oraz karotenoidy nie posiadające właściwości prowitaminy A tj.: likopen, luteina, zeaksantyna, kantaksantyna, fukoksantyna oraz astaksantyna. Według Raportu opublikowanego przez Światową Fundację Badań nad Rakiem (WCRF) oraz Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (AICR) surowce zawierające karotenoidy mogą prawdopodobnie chronić organizm przed rozwojem raka: jamy ustnej, gardła, krtani oraz płuc.

(5)
Reklama
Komentarze