Zaloguj
Reklama

Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko umieralności w chorobach sercowo naczyniowych i nowotworowych

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Archives of Internal Medicine, March 12, 2012 DOI:10.1001/archinternmed.2011.2287

Kategorie ICD:


Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko umieralności w chorobach sercowo naczyniowych i nowotworowych
Fot. ojoimages
(5)

Wyniki najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Harvard School of Public Health pokazują, że spożycie czerwonego mięsa jest związane ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności całkowitej, spowodowanej chorobami układu krążenia oraz u osób chorujących na raka.

Reklama

Wyniki badań pokazały również, że zastąpienie tego typu mięsa innymi zdrowymi źródłami białka, takimi jak ryby, drób, orzechy i rośliny strączkowe, wiązało się z niższym ryzykiem zgonu.

Regularne spożywanie czerwonego mięsa, szczególnie przetworzonego, było związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu. Jedna codzienna porcja nieprzetworzonego mięsa czerwonego powodowała wzrost ryzyka zgonu o 13%, a jedna codzienna porcja przetworzonego mięsa czerwonego (jeden hot dog lub dwa plastry boczku) zwiększała ryzyko o 20%.

Czerwone mięso, zwłaszcza przetworzone, zawiera składniki, które powodują wzrost ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe, takie jak choroby układu krążenia i nowotwory.

Zastąpienie jednej porcji czerwonego mięsa jedną porcją zdrowego źródła białka, było związane z niższym ryzykiem zgonu. W przypadku spożycia ryb, ryzyko zmniejszyło się o  7%, 14% gdy czerwone mięso zastąpiono drobiem, 19% gdy źródłem białka były orzechy, 10% gdy spożywano rośliny strączkowe, 10% w przypadku spożycia produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu.

Wyniki zostały opublikowane 12 marca 2012 r. w elektronicznym wydaniu Archives of Internal Medicine.

Reklama
(5)
Komentarze