Zaloguj
Reklama

Jedzenia warzyw kapustnych może zwiększyć przeżywalność raka piersi

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Vanderbilt University Medical Center (03.04.2012)

Kategorie ICD:


Jedzenia warzyw kapustnych może zwiększyć przeżywalność raka piersi
Fot. ojoimages
(0)

Wyniki najnowszych badań pokazały, że u osób ​​po leczeniu raka piersi, które jedzą więcej warzyw kapustnych, może wzrastać przeżywalność.

Reklama

Badania zostały przeprowadzone przez Vanderbilt-Ingram Cancer Center oraz Shanghai Center for Disease Control and Prevention. Zbadano rolę warzyw kapustnych w przeżywalności wśród kobiet po leczeniu nowotworów piersi.

Po uwzględnieniu danych demograficznych, cech klinicznych i czynników stylu życia, naukowcy odkryli, że spożycie warzyw kapustnych w ciągu pierwszych 36 miesięcy po rozpoznaniu raka piersi, było związane ze zmniejszeniem ryzyka śmiertelności całkowitej i nawrotu choroby.

Kobiety, które znajdowały się  w najwyższych kwartylach spożycia tego typu warzyw dziennie, miały o 62 % niższe ryzyko śmiertelności całkowitej, 62 % niższe ryzyko zgonu z powodu raka piersi, i o 35 % niższe ryzyko nawrotu raka piersi, w porównaniu do kobiet z najniższego kwartyla spożycia.

Warzywa kapustne zawierają izotiocyjaniany i indole, które wydają się mieć wpływ ochronny przed niektórymi rodzajami raka.

Reklama
(0)
Komentarze