Zaloguj
Reklama

Jedz by uniknąć raka

Autor/autorzy opracowania:


Jedz by uniknąć raka
Fot. ojoimages
(0)

Już od dawna pojawiały się doniesienia o tym, że odpowiednia dieta może działać prewencyjnie na raka, a także wspomagać jego leczenie. Ważne jest zbilansowane, zrównoważone żywienie, bogate w warzywa, owoce i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) o działaniu przeciwnowotworowym.

Reklama

Okazuje się, że najlepsze remedium na raka to żywność. Zgodnie z Raportem Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR) i Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) za jedną trzecią wszystkich zachorowań odpowiedzialna jest zła dieta, a ponad 40% dałoby się uniknąć zmieniając tryb życia i wzbogacając codzienne posiłki o odpowiednie produkty.

Również badania na Uniwersytecie w Coimbrze pod kierunkiem prof. Marii Marques nakazują wniosku, że istnieje ścisły związek pomiędzy spożywanymi produktami a skłonnością do zachorowania na chorobę nowotworową.

Co więc należy spożywać, aby uniknąć raka?

  • pomidory - mają silne działanie przeciwutleniające, chronią organizm przed wolnymi rodnikami
  • warzywa krzyżowe czyli brokuły, kapusta pekińska i kalafior - ich składniki hamują enzymy uczestniczące w metaboliźmie nowotworów
  • kurkumę, która zmusza komórki rakowe do samozniszczenia, hamuje ich wzrost, zwiększając efektywność chemioterapii
  • oliwa z oliwek - wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomagają mechanizmy obronne komórek człowieka
  • czerwone wino - obniża cholesterol i ciśnienie krwi; substancje w nim zawarte wzmacniają organizm i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Reklama
(0)
Komentarze