Zaloguj
Reklama

Dieta oparta na mięsie i tłuszczu zwiększa ryzyko raka płaskonabłonkowego skóry

Autorzy: Piotr Kurzac
Dieta oparta na mięsie i tłuszczu zwiększa ryzyko raka płaskonabłonkowego skóry
Fot. Pantherstock
(0)

Taki wniosek wyciągnęli ostatnio australijscy badacze z Queensland Institute of Medical Research w Brisbane na podstawie analizy nawyków żywieniowych grupy 1 360 osób. 

Reklama

Określając poziom spożycia 38 różnych grup produktów badanych podzielono na dwie grupy: preferujących dietę bogatą w mięso i tłuszcz oraz tych, w których jadłospisie dominują warzywa i owoce.
Okazało się, że wysoki poziom spożycia mięsa i tłuszczu znacznie zwiększał ryzyko płaskonabłonkowego raka skóry, w porównaniu z dietą  opartą na warzywach (zwłaszcza zielonolistnych) i owocach, która wręcz je obniżała.


Wysokotłuszczowa i bogatomięsna dieta była szczególnie niekorzystna dla osób, które w przeszłości chorowały na raka skóry. Natomiast rodzaj spożywanych pokarmów nie wpływa na ryzyko innej częstej odmiany raka skóry - podstawnokomórkowego.


Zdaniem prowadzącego badania, dra Torukiri I. Ibiebelego, wyniki uzyskane przez jego zespół dowodzą, że odpowiednio dobrana dieta może chronić przed płaskonabłonkowym rakiem skóry, podobnie jak unikanie ekspozycji na silne nasłonecznienie oraz stosowanie ochronnej odzieży i preparatów z filtrami UV.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Esculap.pl

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze