Zaloguj
Reklama

Dieta antyrakowa witaminą C

Autor/autorzy opracowania:

Adres www źródła:


Dieta antyrakowa witaminą C
Fot. ojoimages
(5)

Badania laboratoryjne dowiodły, że podawanie wysokich dawek witaminy C powoduje spowolnienie rozwoju raka takich organów jak prostata, trzustka, wątroba czy okrężnica.

Reklama

Terapia antyrakowa witaminą C, której autorem jest chirurg Ewan Cameron oraz laureat nagrody Nobla, Linus Pauling zakłada, iż rak rozwija się w konsekwencji zmian w tkance łącznej, będących z kolei następstwem braku wystarczającej ilości witaminy C w organizmie.

Prostym wnioskiem stąd płynącym jest przekonanie, że podawanie wysokich dawek tejże witaminy, uzupełniając jej niedobór w organizmie, powoduje jednocześnie wzrost jego odporności na infekcje i choroby, a tym samym podnosi jego zdolność do zwalczania raka.

Kwestią, na którą należy zwrócić dodatkowo uwagę, jest fakt, że bezpośrednie wstrzyknięcie witaminy C do krwioobiegu pozwala uzyskać wyższe jej stężenie we krwi niż jej zażycie drogą doustną.

Skuteczność zastosowania witaminy C lub jej kombinacji z chemioterapią w niektórych przypadkach nowotworów została potwierdzona badaniami klinicznymi oraz na zwierzętach. Niemniej jednak, jednoznaczne stwierdzenie użyteczności metody wymaga dalszych badań.

Reklama
(5)
Komentarze