Zaloguj
Reklama

Cholesterol zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory

Cholesterol zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory
Fot. medforum
(5)

Ograniczenie mięsa, produktów mlecznych i jaj elementem profilaktyki onkologicznej.

Reklama

Do czynników ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe należą między innymi: dieta uboga w warzywa, owoce i produkty z ciemnej mąki, zbyt niski poziom aktywności fizycznej i nadwaga. Jin Hu z Agencji Zdrowia Publicznego Kanady w Ottawie i współpracownicy poddali niedawno badaniom kilkadziesiąt tysięcy pacjentów z różnymi rodzajami guzów nowotworowych względnie chłoniaków lub białaczki.

Jak podano w internetowym wydaniu czasopisma „Annals of Oncology” z 4 maja, spożywanie nadmiernych ilości pokarmów bogatych w cholesterol okazało się zwiększać ryzyko raka żołądka, jelita grubego, trzustki, płuc, piersi, nerki, pęcherza moczowego i chłoniaków nieziarniczych. Naukowcy zalecają, by ograniczenie ilości tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu stało się elementem działań profilaktycznych służących zmniejszeniu liczby zachorowań na nowotwory.

Reklama
(5)
Komentarze