Zaloguj
Reklama

Cebula i czosnek a rak żołądka

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Gastroenterology Volume 141, Issue 1, Pages 80-89, July 2011

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Cebula i czosnek a rak żołądka
Fot. USP Zdrowie Sp. z o.o.
(5)

Rośliny z rodzaju czosnek chronią przed rakiem żołądka.

Reklama

Przedmiotem kontrowersji przez dłuższy czas pozostawało, czy spożywanie takich roślin jak cebula, czosnek, szalotka (czosnek askaloński), por czy szczypiorek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka. Xiao-Ting Wu z Uniwersytetu w Syczuanie (Chiny) i współpracownicy niedawno analizę badań dotyczących tej tematyki.

Jak podano w lipcowym wydaniu czasopisma „Gastroenterology”, wyżej wymienione rośliny okazały się chronić przed rakiem żołądka. Jedynym wyjątkiem była natka cebuli. Naukowcy zastrzegają jednak, że ustalenie to wymaga dodatkowego potwierdzenia w dalszych badaniach.

Reklama
(5)
Komentarze