Zaloguj
Reklama

Beta-karoten w diecie pacjenta onkologicznego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • P. Holford, L.Efiong.; Rakowi powiedz nie. Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarswt, wydawnictwo Filar, Warszawa 2011, A.Flemmer.: Walcz z rakiem! Naturalne metody leczenia i przeciwdziałania nowotworowm, wydawnictwo Esprit, Kraków 2014

Beta-karoten w diecie pacjenta onkologicznego
Fot. medforum
(0)

Przeprowadzono blisko 20 badań, które wykazały korzystne działanie beta-karotenu w prewencji chorób nowotworowych. Wyniki tych badań ukazują korzystny wpływ tego związku w stosunku do osób, których organizm nie jest obarczony ryzykiem zachorowania na raka oraz osób niepalących.

Reklama

Beta-karoten pacjenci onkologiczny powinni dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem, znajduje się on głównie w żółtopomarańczowych warzywach i owocach. Brytyjscy naukowcy odkryli, że związek ten jest odporny na działanie wysokich temperatur, a co więcej w postaci gotowanej chroni przed rakiem lepiej niż w postaci surowej. Proces gotowania powoduje zmiękczenie ścian komórkowych warzyw, dzięki czemu organizm jest w stanie łatwiej przyswoić zawarte w nich karotenoidy.

Reklama
(0)
Komentarze