Zaloguj
Reklama

Zupa bogata w antynowotworowe składniki - przepis

Autorzy: Małgorzata Solecka - dietetyk
Zupa bogata w antynowotworowe składniki - przepis
Fot. Pantherstock
(0)
Reklama

Tym razem ciekawa propozycja na zupę, która kryje w sobie bogactwo składników przeciwnowotworowych i daje siłę do walki z chorobą.

 

Objawy i przebieg

ZUPA SELEROWA- KREM (przepis na 4 porcje)

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały por,
  • 1 średniej wielkości seler,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 łyżka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki serwatki,
  • 1 l wody,
  • cukier,
  • sól,
  •  1 łyżka zielonej pietruszki



Wykonanie: Z umytych, obranych i dobrze opłukanych i rozdrobnionych warzyw ugotować wywar, odcedzić. Przygotowane ziemniaki i seler pokrajać w kostkę, zalać wywarem z warzyw, ugotować, przetrzeć lub zmiksować, połączyć z serwatką, podprawić zawiesiną z mąki i jogurtu, dodać przyprawy do smaku, zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.


1 porcja dostarcza: 178 kcal, 3,2 g białka, 5 g tłuszczu, 31,5 g  węglowodanów, 5  g błonnika pokarmowego

Seler - bogaty w witaminę C, która doskonale wzmacnia odporność, charakteryzuje go największa ilość fosforu spośród warzyw korzeniowych.

Serwatka - bogactwo witamin z grupy B : B1, B2, B6 oraz fosforu, wapnia, jodu i sodu, doskonale poprawia procesy trawienne oraz przyśpiesza perystaltykę jelit.

Piśmiennictwo

Bibliografia:

Z.Wieczorek-Chełmińska.: Żywienie w chorobach nowotworowych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011


Reklama
(0)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze