Zaloguj
Reklama

Kwasy fenolowe, a rak

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

Vattem DA, Shetty K.Biological functionality of ellagic acid: a review. J. Food Biochem 2005

Kategorie ATC:


Kwasy fenolowe, a rak
Fot. medforum
(5)
Kwasy fenolowe, a rak
Reklama

Kwasy fenolowe, to roślinne metabolity wtórne, występujące przeważnie w wierzchniej warstwie roślin. Wśród tej grupy można wyróżnić kwas kawowy, ferulowy oraz elagowy. Kwas kawowy, jak sama nazwa wskazuje, w najwyższym stężeniu występuje w kawie ( filiżanka kawy dostarcza ok. 7mg tego metabolitu). Jednak najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe wykazuje kwas elagowy.

Kwasy fenolowe, a rak - Objawy i przebieg

Zapobiega on aktywacji substancji kancerogennych, zwiększa zdolności obronne komórek oraz ma właściwości antymutagenne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Kwas elagowy wpływa również na metabolizm toksyn w organizmie, zmniejszając tym samym ryzyko kancerogenezy.

Zwiększa aktywność enzymu odpowiedzialnego za detoksykację organizmu. Kwas elagowy jest jednak bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury - mimo, iż znajduje się on w niektórych dżemach, to stanowi  jedynie 25-50% pierwotnej zawartości. Dlatego tak istotne jest spożywanie świeżych owoców obfitujących w kwasy fenolowe. 

Warto wiedzieć, że organizm ludzki, nie jest w stanie magazynować tego kwasu, należy więc dostarczać go z pożywieniem.
 
Źródła w diecie:
Maliny, truskawki, żurawina, jeżyny, granat, orzechy włoskie oraz pekan, poziomki, marchewka, otręby.

 

Reklama
(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze