Zaloguj
Reklama

Dieta w chorobie nowotworowej - zalecenia ogólne

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Onkologia w Praktyce Klinicznej, tom 9,Nr 6 2013, Via Medica - Polskie Rekomendacje Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego w Onkologii — część II: żywienie drogą przewodu pokarmowego (żywienie dojelitowe);
    Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin; Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Dr med. A. Szczygła oraz Fundacja Tam i z Pwrotem; Patronat honorowy: Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej;
    Jak rozpoznać i leczyć niedożywienie związane z chorobą? Kieszonkowy poradnik dla lekarzy, pielęgniarek, położnych i dietetyków; B.Szvzygieł, A.ukleja, Z.Wójcik;wydanie I, PZWL;

Kategorie ICD:


Dieta w chorobie nowotworowej - zalecenia ogólne
Fot. Pantherstock
(5)
Dieta przy nowotworze
Reklama

Dieta w chorobie nowotworowej jest bardzo ważna. Stanowi nieodzowny element terapii. Nieprawidłowa może bowiem wpłynąć nawet na wyniki leczenia i odległe rokowanie.

Dieta przy nowotworze - Objawy i przebieg

Oto kilka ogólnych zasady (każdy chory powinien indywidualnie zasięgnąć porady co do stosowane diety, gdyż w poszczególnych sytuacjach zalecenia mogą się różnić):

  • dieta z odpowiednia podażą energii, szczególnie dla chorych z dużym spadkiem masy ciała w przebiegu choroby – jej kaloryczność powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb chorego: bierze się pod uwagę m.in. płeć, masę ciała czy aktywność fizyczną; w chorobie zapotrzebowanie na energię może wzrosnąć nawet o 20%; pacjenci niedożywieni częściej cierpią z powodu powikłań leczenia
  • dieta powinna być bogata w białko, gdyż w przebiegu choroby wzrasta na nie zapotrzebowanie (UWAGA: gdy leczysz się z powodu choroby nerek lub wątroby powinieneś skonsultować się z lekarzem i dietetykiem); u części pacjentów zaleca się przyjmowanie specjalnych preparatów bogatych w łatwo przyswajalne białko, tak by zapobiec jego niedoborom w diecie. Pacjenci, z obniżonym poziom albumin (jedno z białek osocza) są bardziej narażeni na powikłania leczenia np. gorzej goją się rany pooperacyjne;
  • wskazane są regularne posiłki z dużą ilością świeżych warzyw i owoców;
  • należy przyjmować odpowiednia ilość płynów; co najmniej 30ml na kg masy ciała. Ilość przyjmowanych płynów należy zwiększyć w przypadku, biegunki, wymiotów czy gorączki. Odwodnienie bowiem może nasilać toksyczne efekty niektórych cytostatyków np. uszkodzenie nerek w trakcie terapii cis patyną stosowaną np. u części chorych z rakiem płuca czy żołądka. Najlepszym i najzdrowszym płynem jest zwykła woda. Jej smak można poprawić dodając sok z cytryny czy liść mięty. Ewentualnie można pić herbatki owocowe. Nie powinno się spożywać herbatek ziołowych bez konsultacji z lekarzem. Jeśli chodzi o soki należy zachować szczególną  ostrożność w przypadku soku grejpfrutowego- nigdy nie wolno popijać nim leków;
  • ograniczenie ilości przyjmowanych tłuszczów zwierzęcych;
  • ograniczenie ilości przyjmowanych cukrów prostych np. słodyczy
  • bez konsultacji z lekarzem nie powinno się przyjmować preparatów witaminowych czy innych suplementów diety; jeśli dieta jest odpowiednio zbilansowana zwykle nie ma konieczności stosowania preparatów multiwitaminowych;

 

Chorzy powinni pamiętać, że mogą jeść to co dobrze tolerują oczywiście w granicach zasad racjonalnej diety. Niewielkie odstępstwa raz na jakiś czas mogą się zdarzyć.

Reklama
(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze