Cyjanek znany jest każdemu jako śmiertelna trucizna. Czy w niektórych sytuacjach może leczyć?
Nasza zachodnia żywność też była kiedyś bogata w amigdalinę. Problem pojawił się
w momencie, w którym naukowcy zaczęli modyfikować rośliny i żywność przeznaczoną do karmienia zwierząt hodowlanych, powodując prawie zupełne usunięcie z nich letrilu, twierdząc, że jest on niebezpieczny dla zdrowia. Efekt jest taki, że podczas gdy Eskimosi i Hunzowie otrzymują przeciętną, jednostkową dawkę witaminy B 17 w wysokości 250 – 3.000 mg na dzień, Europejczycy, którzy spożywają „ulepszoną” żywność, przyjmują jej zaledwie 2 mg.
Co więc było powodem uznania witaminy B17 za szkodliwą?
Otóż jedną z części składowych letrilu, obok benzaldehydu (mającego również działanie trujące) i glukozy jest cyjanek - znana powszechnie trucizna. Kwestia z witaminą B17 polega jednak na tym, że wszystkie wymienione wyżej składniki amigdaliny są ze sobą połączone w nierozerwalną molekułę, neutralizując tym samym zabójcze działanie cyjanku jak i benzaldehydu. Rozerwania powyższego łańcucha może dokonać tylko jeden enzym zwany beta-glikozydazą, który w niewielkich ilościach występuje powszechnie z komórkach naszego organizmu, za to w bardzo dużych dawkach w komórkach rakowych.
Tym sposobem uwolnione w złośliwych komórkach naszego ciała trucizny dokonują ich zniszczenia. Dodatkowym zabezpieczeniem przed niszczycielskim działaniem cyjanku i benzaldehydu na zdrowe komórki jest enzym mitochondrialny zwany rodanaza, który będąc obecnym tylko w prawidłowych komórkach ciała, ma zdolność przetwarzania tak cyjanku jak i benzaldehydu w składniki korzystne dla organizmu.
fot. ojoimages
Jako dowód zbawiennego działania amigdaliny dr Krebs na konferencji w San Francisco w 1967 r. przywołał przykłady 6 spontanicznych regresji jednego z najbardziej agresywnych odmian raka - testicular chorionepiythelioma po terapii witaminą B17. Co ważne, w kontekście tego nowotworu nie zostały wcześniej odnotowane przypadki samoistnego cofania się choroby.
Dostępność terapii witaminą B17
Doktor Krebs w swoich badaniach nad letrilem używał amigdaliny wyekstrahowenej z gorzkich pestek moreli i to one są obecnie najlepszym jej źródłem. Dostępne w każdym sklepie ze zdrową żywnością, nie nastręczają trudności w zakupie.
Poza tym na świecie istnieją liczne kliniki leczące nowotwory złośliwe witaminą B17. Do najbardziej znanych należy meksykańska klinika dra Ernesto Contrerasa Rodrigueza.