W artykule uwzględniono najważniejsze znane i podejrzewane przyczyny rozwoju nowotworów, związane ze sposobem odżywiania się, rodzajem stosowanych używek, higieną życia seksualnego, rozrodczością oraz predyspozycjami genetycznymi i immunologicznymi, można potraktować to jako przewodnik zdrowego życia, który przynajmniej częściowo pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową.
Odżywianie
W rozważaniach dotyczących przyczyn rozwoju nowotworów najważniejsze miejsce zajmują czynniki związane z odżywianiem się:
1) Liczba zgonów z powodu raka związanego z nieprawidłową dietą waha się od 10 do 70%.
2) Istotną rolę w diecie odgrywa zarówno niedobór jak i nadmiar czynników mogących zarówno predysponować do rozwoju nowotworu, jak i przed nim chronić:
- czynniki zapobiegające rozwojowi nowotworów takie jak beta-karoten, wit.C, wit.E, glutation oraz selen zawarte są w warzywach i owocach.
- ogromna większość spożywanych produktów albo zawiera substancje toksyczne, albo wydziela je podczas procesu przyrządzania potrawy lub jej trawienia. Przykładem jest, wydzielany podczas smażenia i pieczenia, benzopiren.
3) Wiele badań wykazało związek między powstawaniem raka błony śluzowej trzonu macicy, jelita grubego i sutka, a wysokim spożyciem tłuszczu:
- udowodniono to obserwując grupę japończyków, która wyemigrowała do USA i zmieniła całkowicie nawyki żywieniowe ze zdrowej diety dalekowschodniej opartej na ryżu, warzywach i rybach przeszli na hamburgery i słodycze.
- udowodniono bezsprzecznie, że obniżenie spożycia produktów tłuszczowych zmniejsza możliwość zachorowania na raka trzonu macicy u kobiet w wieku od 35-64 lat.
Palenie tytoniu i alkohol
1) Powszechnie wiadomo, jaki wpływ ma palenie papierosów na rozwój raka płuc i innych nowotworów układu oddechowego, ale nie jest wszystkim wiadomo, że palenie tytoniu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia stanów przedrakowych oraz raka szyjki macicy. W wydzielinie z szyjki macicy palaczek stwierdzono obecność silnych substancji rakotwórczych - nitrozamin, które również ułatwiają wnikanie do komórek nabłonka szyjki macicy onkogennych wirusów brodawczaka ludzkiego.
2) Nie stwierdzono natomiast wpływu alkoholu na rozwój nowotworów kobiecych narządów płciowych, a niewielkie ilości wypitego alkoholu mogą działać, poprzez obniżanie stężeń niektórych hormonów, ochronnie w stosunku do raka trzonu macicy i niektórych rodzajów raka jajnika.