Zaloguj
Reklama

Produkty poddane fermentacji mlekowej w diecie pacjenta onkologicznego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • A.Flemmer.: Walcz z rakiem! Naturalne metody leczenia i przeciwdziałania nowotworom, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2014

Produkty poddane fermentacji mlekowej w diecie pacjenta onkologicznego
Fot. Shutterstock
(0)

Kapusta kiszona, ser żółty, jogurty, zakwas- to właśnie te produkty najczęściej poddawane są fermentacji mlekowej, czyli do ich produkcji wykorzystuje się naturalne bakterie kwasu mlekowego. Bakterie kwasu mlekowego nie niszczą komórek nowotworowych, lecz aktywują odpowiedź immunologiczną. 

Reklama

Badania ukazały, że  wraz z wysokim spożyciem jogurtu maleje prawdopodobieństwo rozwoju raka piersi oraz jelita grubego. Jednak pacjenci poddawani intensywnym procesom leczenia powinni zawsze skonsultować z dietetykiem oraz lekarzem możliwość spożywania takich produktów, gdyż  na pewnych etapach leczenia przeciwwskazane jest spożycie tego typu produktów. Ważne jest, aby produktów, które zostały poddane fermentacji mlekowej nie podgrzewać, gdyż po podgrzaniu nie mogą w pełni rozwinąć swych właściwości hamujących rozwój zmian nowotworowych.

Korzystne właściwości bakterii kwasu mlekowego:

  • pobudzają układ immunologiczny, przez co zwiększają siły obronne do walki z rakiem, jednak tylko w przypadku ich regularnego spożywana,
  • hamują w jelitach działanie enzymów, które uczestniczą w aktywacji prekursorów substancji kancerogennych,
  • mają zdolność wiązania i inaktywacji w jelitach substancji uszkadzających genom,
  • zmniejszają powstawanie  szkodliwych dla zdrowia wtórnych kwasów żółciowych oraz wolnych kwasów żółciowych,
  • kwas mlekowy (podobnie jak inne tworzące się w organizmie kwasy) wspomaga perystaltykę jelit, a tym samym przyśpiesza pasaż strawionej treści pokarmowej w jelicie grubym, dzięki czemu szkodliwe dla zdrowia substancje mają krótki czas kontakt z błoną śluzową jelita, co korzystnie wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka tego organu.

Mimo wielu korzyści płynących ze spożycia produktów poddanych fermentacji mlekowej, pacjenci onkologiczni muszą widzieć na którym etapie leczenia należy wyeliminować je z codziennej diety, aby zamiast korzyści nie wyrządziły szkody dla swojego zdrowia.

Reklama
(0)
Komentarze