Zaloguj
Reklama

Produkty pełnoziarniste w diecie pacjenta onkologicznego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Holford P.: Rakowi powiedz nie. Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw, Wydawnictwo Filar, Warszawa 2011

Produkty pełnoziarniste w diecie pacjenta onkologicznego
Fot. medforum
(0)

Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę każdego dobrze zbilansowanego posiłku. Dlaczego  więc pacjenci onkologiczni powinni szczególnie zwrócić uwagę na tą grupę produktów spożywczych?

Produkty zbożowe stanowią podstawowe źródło energii oraz różnorodnych składników mineralnych  i witamin takich jak: witaminy z grupy B, witaminy A,C,D, magnez, żelazo, miedź, cynk oraz związki fosforu i potasu. Do tej grupy zalicza się przetwory takich zbóż jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies, gryka, kukurydza czy ryż. Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Kasze gruboziarniste oraz makarony należące do tej grupy stanowią bardzo dobrze źródło błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Produkty pełnoziarniste doskonale usprawniają perystaltykę jelit dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć, które pojawiają się często jako efekt uboczny zastosowanych terapii onkologicznych np. chemioterapii, radioterapii czy silnego leczenia przeciwbólowego. Dodatkowo mogą uchronić przed rozwojem np. raka jelita grubego. Bardzo cenne ze względu na swoje bogactwo witaminowe i minerałowe są kasze: gryczana, jaglana, owsiana czy manna. Dodatkowo wszystkie rodzaje pieczywa pełnoziarnistego.

Aby zdrowo wprowadzić produkty zbożowe do codziennej diety można wykorzystać poniższy ciekawy przepis:

DESER Z KASZY MANNY Z JEŻYNAMI

Składniki na 3 porcje: 50g kaszy manny, 500ml mleka, 1 łyżka cukru trzcinowego, skórka otarta z pomarańczy, 150g jeżyn

Przygotowanie: Wsypać kaszę do rondelka, następnie mieszając dodawać mleko gotować  5 minut, aż kasza uzyska gęstą i jednolitą konsystencje. Zdjąć z palnika dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Masę przełożyć do foremek o dowolnym kształcie i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu podawać z jeżynami.

(0)
Reklama
Komentarze