Zaloguj
Reklama

Owoce w diecie pacjenta onkologicznego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1.Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010
    2.Cabot S.: Świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować Twoje życie, Wydawnictwo Mada, Warszawa 2007

Owoce w diecie pacjenta onkologicznego
Fot. medforum
(0)

Zarówno owoce jak i warzywa bogate są w cenne związki chroniące przed rozwojem choroby nowotworowej, jak i takie, które wspomagają organizm w trakcie leczenia.

Te właśnie owoce są najbardziej wartościowe:

Pomarańcze

Są bogactwem wielu minerałów min.: potasu, magnezu, sodu, wapnia oraz fosforu. Białe włókno zawiera duże ilości cennych bioflawonoidów. Działają przeciwzapalnie i oczyszczająco. Wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Są silnymi przeciwutleniaczami. Zwiększają produkcję kolagenu i korzystnie wpływają na kondycję cery.

Mandarynki

Zawierają witaminy A, B1, B2, PP, B12, C, D i K oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, potas, sód i selen. Codzienne spożywanie jednej mandarynki wywiera ochronne działanie na organizm człowieka. Mandarynki zmniejszają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz obniżają poziom cukru we krwi, są pomocne przy zwalczaniu otyłości oraz korzystnie wpływają na stan skóry.

Czarna porzeczka

Bomba witaminy C! Oprócz cennych witamin, makro i mikroelementów owoce są źródłem związków antyoksydacyjnych takich jak: kwercetyna, antocyjany i rutyna. Badania wykazały, że czarna porzeczka przyczynia się do obniżenia cukru we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu. Dodatkowo napar z liści czarnej porzeczki łagodzi infekcje układu moczowego.

Jeżyny

są niezastąpionym źródłem witamin z grupy B, C (100g zawiera 21mg), E, PP i beta karotenu, zawierają sporo wapnia, żelaza i potasu. Wykazują działanie tonizujące i oczyszczające krew. Pomocne przy katarze, anemii oraz zapaleniu stawów. Przyspieszają przemianę materii oraz są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Herbata z liści jeżyn łagodzi bóle gardła. Obfitują w związki antyoksydacyjne (głównie w kwas elagowy, antocyjany i kwasy fenolowe), dlatego też powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się  z chorobą nowotworową.

(0)
Reklama
Komentarze