Zaloguj
Reklama

Odżywianie okołooperacyjne

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworami, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012, N. Peckenpaugh.: Podstawy żywienia i dietoterapia, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Warszawa 2012, A. Rogulska.: Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011

Odżywianie okołooperacyjne
Fot. medforum
(5)

Operacja chirurgiczna jest jedną z najczęstszych metod wykorzystywanych do leczenia chorób nowotworowych. Zarówno przed zabiegiem jaki i po organizm chorego musi być dobrze zabezpieczony żywieniowo, aby nie doszło do rozwoju niedożywienia oraz groźnych powikłań pooperacyjnych.

Reklama

Codzienna dieta przed operacją powinien opierać się na zasadach zdrowego odżywiania, tak aby organizm miał zapewnioną podaż wszystkich niezbędnych składników pokarmowych: białek, tłuszczy i węglowodanów.

Przy braku przeciwwskazań można zwiększyć podaż białka w diecie, dieta bogato białkowa  przyśpieszy gojenie ran pooperacyjnych oraz zwiększy odporność. W zależności od operowanego miejsca/narządu każdy pacjent kilka dni przed zabiegiem otrzymuje indywidualne wskazówki dotyczące postępowania żywieniowego, których należy bezwzględnie przestrzegać.


W okresie pooperacyjnym, głównie nowotworów umiejscowionych w przewodzie pokarmowym należy wprowadzać dietę oszczędzającą. Zalecane jest częste spożywanie małych porcji posiłków ok.6-8/dobę. Techniki obróbki kulinarnej powinny być charakterystyczne dla diet łatwostrawnych tj. gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu czy pieczenie w pergaminie lub specjalnym naczyniu żaroodpornym.

Przygotowane pokarmy powinny być rozdrobnione i przyjmować konsystencję papki. Zaleca się wybierać produkty jak najmniej przetworzone, naturalne pochodzące ze znanych źródeł. Należy unikać produktów ostrych, marynowanych, peklowanych oraz wędzonych. Posiłki powinny być spożywane w spokojnej atmosferze, należy również dokładnie przeżuwać każdy kęs. Wszystkie kroki dotyczące rozszerzenia diety łatwostrawnej po zabiegu operacyjnym należy konsultować z lekarzem oraz dietetykiem.


Właściwie skomponowana dieta w okresie okołooperacyjnym chroni organizm przed rozwojem groźnego dla życia niedożywienia oraz przyśpiesza czas rekowalenscencji, a tym samym skraca czas pobytu chorego w szpitalu.

 

Reklama
(5)
Komentarze