Reklama:

Nowotwory tarczycy – rosnące zagrożenie dla młodych ludzi

Barbara Wyszyńska, KonkretPR

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Nowotwory tarczycy – rosnące zagrożenie dla młodych ludzi

shutterstock

Młodzież

Choroby tarczycy są coraz większym wyzwaniem dla lekarzy. Wielu Polaków cierpi z powodu nieprawidłowego poziomu hormonów tarczycowych, choroby Hashimoto oraz niestety nowotworów. Wrzesień to miesiąc budowania świadomości o raku tarczycy, dlatego warto przy tej okazji uważniej przyjrzeć się objawom i profilaktyce nowotworów tego gruczołu oraz skutecznym metodom ich leczenia.

Reklama:

Na znaczenie regularnej diagnostyki tarczycy zwraca także uwagę Joanna Charchuta.

– Rozpoznanie raka tarczycy spadło na mnie w styczniu 2012 roku. Choć biopsja cienkoigłowa niczego nie wykazała, to pobranie wycinka węzła wskazywały jednoznacznie na raka rdzeniastego
z przerzutami do węzłów chłonnych. Tylko szybka reakcja chirurga i opieka lekarzy, w ręce których trafiłam dały mi szansę na nowe życie
.

Sposób na samodzielne zbadanie tarczycy

Tarczyca to gruczoł, który możemy zbadać samodzielnie bez konieczności wizyty u lekarza. Choć nie zastąpi to badania USG, pomoże wykryć pierwsze niepokojące symptomy, takie jak drobne guzki, asymetrie czy powiększenie gruczołu. Elżbieta Kozik z organizacji Polskie Amazonki  Ruch Społeczny, podaje prosty sposób samobadania przy pomocy szklanki wody i lusterka.

– Bierzemy łyk wody do ust i przełykając w lustrze, obserwujemy, czy na naszej szyi nie pojawiają się niepokojące zmiany. Uwagę powinny zwrócić powiększenie węzłów chłonnych szyi, chrypka, zmiana barwy głosu czy trudności z przełykaniem, które mogą świadczyć o chorobie – mówi.

Zwróć uwagę na dietę

Wielu naukowców wskazuje, że zdrowy tryb życia ma istotnie znaczenie w minimalizowaniu ryzyka raka tarczycy. Badania dowodzą, że utrzymywanie BMI poniżej 25 obniża ryzyko zachorowania – warto więc zadbać o prawidłową dietę. Dla utrzymania prawidłowej pracy tarczycy eksperci szczególnie zalecają spożywanie potraw bogatych w jod (ryby morskie oraz owoce morza, żółtka jaja, pomidory, ziemniaki, banany) oraz selen (pestki dyni, orzechy brazylijskie), a także witaminę C.