Zaloguj
Reklama

Błonnik pokarmowy w profilaktyce raka

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • A.Flemmer.: Walcz z rakiem! Naturalne metody leczenia i przeciwdziałania nowotworom, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2014

Błonnik pokarmowy w profilaktyce raka
Fot. medforum
(0)

Błonnik (włókno pokarmowe, substancja balastowa) to różnorodne substancje, zazwyczaj pochodzenia roślinnego, nie ulegające trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Jest to również mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym i niepolisacharydowym. Spożycie błonnika pokarmowego wspiera funkcjonowanie przewodu pokarmowego i zapobiega rozwojowi raka jelita grubego i piersi. 

Reklama

Wyróżnia się dwa rodzaje substancji balastowych: rozpuszczalne w wodzie, znajdujące się w owocach i warzywach oraz nierozpuszczalne w wodzie, a obecne w zbożach i nasionach roślin strączkowych.  Dieta obfitująca w substancje balastowe chroni przed rozwojem choroby nowotworowej. Pacjenci z nowotworami powinni każdego dnia spożywać ok. 35g błonnika pokarmowego.

Produkty spożywcze bogate w błonnik pokarmowy to:

  • płatki owsiane,
  • pełnoziarnisty chleb żytni,
  • ciecierzyca,
  • pełnoziarnista mąka pszenna (typ 1700),
  • pieczywo chrupkie (może być wzbogacone w błonnik),
  • groch (suchy),
  • chleb wieloziarnisty,
  • suszone owoce,
  • orzeszki ziemne,
  • soczewica,
  • migdały,
  • płatki pszenne,
  • pełnoziarnista mąka żytnia,
  • biała fasola (sucha).

Substancje balastowe mają liczne właściwości zapobiegające powstawaniu zmian nowotworowych między innymi:

  • wiążą wodę, dzięki czemu zwiększa się objętość stolca oraz substancje rakotwórcze mają mniejszy kontakt z błoną śluzową jelita,
  • wpływają na aktywność metaboliczną flory jelitowej,
  • wiążą substancje kancerogenne, co przyspiesza ich wydalanie,
  • obniżają stężenie cholesterolu, co przyczynia się do redukcji powstawania zmian nowotworowych,
  • mogą zapobiegać podziałowi komórek nowotworowych w jelicie.

Warto wiedzieć, że zachorowanie na raka jelita grubego pod wpływem diety bogatoresztkowej zmniejsza się o blisko 40%, a im większa przyswajalność substancji balastowych, tym niższa umieralność na raka piersi.  

 

Reklama
(0)
Komentarze